Emigreren naar Italië
Ervaar de charme van Italië door de ogen van Van Rijsttafel tot Risotto. Ontdek de uitdagingen, triomfen en unieke smaken van een leven in Italië. Volg onze emigratie en laat je inspireren!
Veelgestelde vragen over emigreren naar Italië
Wat was de grootste uitdaging bij de voorbereiding van je emigratie naar Italië?
- Het moeten missen van mijn kinderen, kleinkinderen, vrienden en familie. Onze kerk Doorbrekers in Goes. De connecties en vriendschappen die we daar in de afgelopen 12,5 jaar hebben opgebouwd.
- Alle administratieve rompslomp omtrent het emigreren: huis/auto verkopen, Pensioen/AOW regelen, uitschrijven gemeente, overschrijven/exporteren auto, verzekeringen etc.
Hoe heb je die uitdaging overwonnen?
- Ik zit nog midden in het proces. Missen van geliefden, vrienden, bekenden heb ik verwerkt door kleine afscheidmomentjes met ze te hebben en beloftes/afspraken gemaakt om elkaar toch wel minstens 1x per jaar te zien.
- Administratieve rompslomp doen we stapsgewijs. Veel informatie opgevraagd en ook via Facebook groep Puglia , ervaringen van andere geëmigreerde lezen. Op die manier heb ik ook een evangelische kerk gevonden in Modugno (vlak bij Bari), waar we een kijkje gaan nemen als we eenmaal in Puglia zijn gesetteld.
Welke culturele verschillen tussen Nederland en Italië waren het moeilijkst aan te passen?
Robert en ik hebben totaal geen problemen met de culturele verschillen. Wij passen ons makkelijk aan. Ik kom uit een Molukse cultuur en daar zijn we ook hecht met elkaar. Als er wat is, dan zijn we er voor elkaar, ook al zie je elkaar niet regelmatig. Wij vinden de cultuur in Italië juist ontzettend mooi. Mensen zijn gastvrij, loyaal, behulpzaam.
Wat vind je van de winkels die tussen 13 en 16 gesloten zijn?
Een mooie gelegenheid om buiten de deur te lunchen. Italianen nemen daar echt de tijd voor. In restaurantjes zie je dan ook veel mensen die hun lunchpauze besteden om samen te gaan lunchen onder het mom van werkoverleg. :-)
Kun je een moment beschrijven waarop je je echt 'thuis' voelde in Italië?
Omdat wij in 2019 al ons huis hadden gekocht, voelden wij ons al snel thuis. Wij hebben in de loop der jaren het huis helemaal ingericht zoals wij dat wilden. Fijne vriendschappen met andere Nederlanders opgebouwd, maar vooral ook met onze Italiaanse buren en mensen die ons hebben geholpen met verbouwen, schoonhouden van het huis. Het zijn echt vrienden van ons geworden, we kunnen ze altijd bellen als we vragen hebben of hulp nodig hebben. Ik kan wel zeggen, ook namens Robert, dat we zodra we in Italië zijn, we dan ook echt thuis zijn.
Wat is je favoriete gerecht dat je in Italië hebt ontdekt?
Robert zijn favoriete gerecht is Pasta met een saus van ricci, zee-egel.
Wat maakt dit gerecht zo bijzonder?
Ricci is een dus een zee-egel. De binnenkant bestaat uit een paar strookjes zee-egel 'vlees'. Het is heel delicaat, mals en zeer smaakvol. Dit kan je rauw eten, voor de pasta, maken ze er een sausje van.
Vind je het erg dat je geen capuchino na 11 uur kan bestellen?
Cappuccino ná 11.00 uur is dus echt 'not done'. Dit drink je tijdens je ontbijt en na 11.00 uur neem je een espresso, caffè Americano of latte machiato of iets anders. Robert staat op met koffie en gaat naar bed met koffie. Ik persoonlijk lust geen koffie, althans .... in Italië heb ik heerlijke koffietjes ontdekt die ik wel heel lekker vind. Caffè ginseng dolce of amaro, Espressino freddo of crema (soort ijskoffie milkshake), Caffè Leccese (Espresso, ijsblokjes en een scheutje amandelmelk). Dus ja, ik lust nu ook koffie, maar dan niet de traditionele. :-) Overigens in de toeristische plaatsjes, kan je gerust wel een cappuccino bestellen, doen ze niet moeilijk over. Maar, Robert, als 'echte' Italiaan, doet dat niet.
Klaar om zelf de stap naar Puglia te zetten?
Neem contact met ons op, als je nog vragen hebt of als je onze persoonlijke ervaringen of tips wilt, voor jouw emigratie naar Puglia
Maak jouw eigen website met JouwWeb